free bootstrap themes

История

History and Traditions

    Векове преди Христа българските земи са населявани от траките, които били едни от първите опитомили коня, култивирали лозата и дали на света първото вино.
Още Омир пише за виното на траките, доставяно с корабите на ахейците по Марица пред стените на Троя. Съдейки по намерените в нашето землище стотици археологически находки и съкровища с изобразени по тях лозарски сюжети или мотиви, както и близостта ни до р. Марица, съвсем основателни са предположенията, че част от виното за Троя е тръгвало именно оттук.

    1946 г. е бележита с рекорден за региона гроздобер от над 27 000 000 кг. Хиляди вагони поемат към цяла Европа, натоварени с първокласно грозде и вино, разнасяйки славата и богатсвото на уникалния български лозарски район. Впоследствие той заслужено бива наречен „Малката Америка” заради трудолюбивостта, предприемчивостта и имотността на местните хора.

    През 2018 г. селото патентова като регионална търговска марка за произход наименованието „Брестовица – столица на виното“. По този начин България официално се сдобива и със своята винена столица.

Mobirise

Адрес

с. Брестовица, община Родопи, област Пловдив ПК 4224,
ул. Александър Стамболийски, № 37

Контакти 

E-mail: georgi.djingarov@abv.bg,
george@dzhinvira-winery.bg 

Тел: +359 886 55 31 49
Тел: +359 888 85 47 37

Избата

Винарска изба Джинвира е малка семейна винарна, намираща се в с. Брестовица. 


Address

37 Alexander Stamboliiski Str.
Brestovitsa village 4224, Rhodope municipality, Plovdiv region, Bulgaria